Duo harmonik

Za medije

Miha Debevec (diatonična harmonika) in Klemen Bojanovič (klasična harmonika):
SPOPAD HARMONIK

Miha Debevec je večkratni absolutni zmagovalec nekaterih najprestižnejših tekmovanj na svetu v igranju na diatonično harmoniko ter zmagovalec številnih drugih pomembnih tekmovanj doma in v tujini (Attimis in Savorgnano del Torre – Italija ter Postojna, Ljubečna, Ratež, Senožeče, Medvode, Logatec, itd.). Že kar nekaj časa se posveča večinoma koncertiranju, pri čemer sodeluje s številnimi uglednimi institucijami, kot so Olimpijski komite, Slovenska turistična organizacija, Urad vlade RS za komuniciranje idr. Prispevke o njem so v okviru oddaje Slovenski magazin predvajale satelitske TV-postaje CNN, 3Sat itd., pred zadnjimi tremi zgoščenkami z naslovi Dež in sonce (2016), Spopad harmonik (2007) in Izrazi harmonik (2011) (slednji dve je posnel skupaj s Tomažem Rožancem, prvotnim članom dua harmonik) je izdal tri samostojne projekte, in sicer kaseto z naslovom Prvak harmonikar – Miha Debevec (1994) ter zgoščenki z naslovoma Mladi virtuozi – Miha Debevec (1998) in Diatonična harmonija (2005). Med vidnejšimi nastopi v zadnjem obdobju velja omeniti koncert na Manhattnu (New York), nastop na Evropski komisiji (Bruselj), Mednarodni turistični borzi (Berlin) in Dnevu Evrope v Stockholmu (Švedska). Posnel je videospot z naslovom Libertango, ki je bil večkrat »domači spot tedna« na TV Slovenija. Leta 2007 je gostoval v Miamiju na Floridi in v Dallasu v Teksasu, kjer je bil poseben gost na največji konvenciji harmonikarjev v ZDA (več o njem si lahko preberete v meniju Predstavitev/O meni).
Klemen Bojanovič je leta 2012 zaključil študij klasične harmonike na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru pri profesorju Andreju Lorberju. V slovenskem glasbenem prostoru se že vrsto let pojavlja v vlogi harmonikarja, skladatelja in pedagoga. Redno vodi seminarje in delavnice v organizaciji Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti na temo sodobnega poustvarjanja ljudske inštrumentalne ter plesne glasbe. Je umetniški vodja Rožanske muzike (ŽKUD Tine Rožanc), Krogovcev (DKV Krog) in projekta Ped1ped. Aktiven je tudi v koncertni zasedbi Kr’Etno, duetu Dvojina ter harmonikarskemu orkestru Disharmonična kohorta, ki je bil ustanovljen za predstavo Alamut skupine Laibach. Prav tako je avtor glasbenih aranžmajev plesno scenskih predstav Aleksandrinke, Apotropeja, Desetero zgodb ljubezni, Nikrmana, Reka, Svetloba in Ljubljanski zvon, ki so bile med leti 2016 in 2023 izvedene v Cankarjevem domu v Ljubljani, Festivalni dvorani na Bledu ter v SNG Maribor. Omeniti velja tudi to, da je napisal glasbo za gledališko-plesno predstavo Prebujenje, ki je bila uprizorjena v sklopu državne proslave ob dnevu reformacije leta 2019 ter da je avtor več nagrajenih aranžmajev na Maroltovem tekmovanju in Tekmovanju parov v ljudskih plesih.
Izvajalca dosegata svoj prepoznavni glasbeni izraz z občuteno interpretacijo in virtuoznim obvladovanjem glasbila. Od drugih ustvarjalcev se ločujeta zlasti po tem, da se njun izvajalski opus ne omejuje le na preproste narodno-zabavne in ljudske skladbe, kar je značilno predvsem za diatonično harmoniko, ampak glasba prerašča tudi v druge, za ti dve glasbili zahtevnejše glasbene zvrsti. Poseben pomen dajeta kvalitetnim aranžmajem in izvirnim, unikatnim idejam, ki jih vnašata v svoj ustvarjalni proces. Z združitvijo obeh vrst harmonik (diatonične in klasične) so postale glasbene možnosti tako rekoč neomejene. Njun opus obsega priredbe od klasične in popularne ter vse do etno glasbe iz najrazličnejših koncev sveta (Slovenija, Francija, Rusija, Srbija, Makedonija, Argentina, Španija …). Miha Debevec in Klemen Bojanovič znata iz harmonik izvabiti presenetljive in drugačne izrazne možnosti, kar je vsekakor pomemben prispevek k izvirnosti in obogatitvi slovenske glasbene kulture. Skupaj (še s Tomažem Rožancem) sta nastopala na Manhattnu, v Jordaniji ter nekaterih najprestižnejših dogodkih v Sloveniji in okolici. Med drugim sta nastopala na Rock Otočcu, Tango festivalu Idrija, festivalu Kunigunda, Zmaj ‘ma mlade, Jazzagorju, Poletni noči in Noči v Stari Ljubljani ter večkrat v oddajah, kot so TLP, Piramida, As ti tud not padu?!, Spet doma, Ugani, kdo pride na večerjo, Na zdravje, Zadetek v petek, Zaigraj še enkrat, sam, Polnočni klub, Tranzistor, Enajsta šola, Jasno in glasno, Dobro jutro itd. Ob izdaji zgoščenke Spopad harmonik sta prišla na naslovnico Pilota, najbolj brane tiskane edicije v Sloveniji, in se uvrstila na prestižno lestvico 30 najbolj prodajanih zgoščenk v Sloveniji – Slo Tops 30. Za skladbo Madžarski ples št. 5 sta posnela videospot, ki se je pogosto predvajal na vseh vidnejših TV-postajah v državi. Konec leta 2008 sta gostovala na festivalu Polka ekstravaganca vikend v Clevelandu, ki velja za največjo izseljeniško prireditev nasploh, leta 2010 pa sta, v okviru svetovnega prvenstva v nogometu, v Južnoafriški republiki, nastopala na promocijskih dogodkih Slovenije. V iste namene sta nastopala tudi v Istanbulu (Turčija), v okviru svetovnega prvenstva v košarki ter v Hong Kongu (Kitajska). Leta 2011 sta izdala še zgoščenko Izrazi harmonik (ZKP RTV), konec leta 2013 pa notno zbirko z naslovom Spopad harmonik (Zlati zvoki). Omeniti velja še njun nastop na koncertu Murata in Jose-a, ki ga je posnel MTV Adria, ter njuno sodelovanje z mnogimi priznanimi slovenskimi glasbenimi ustvarjalci, kot so: Gal in Severa Gjurin, Andrej Šifrer, Gašper Konec, Matevž Šalehar – Hamo, Sašo Avsenik, Tomaž Domicelj, Milko Lazar in Bojan Gorišek, Zaklonišče Prepeva, Omar Naber, Lojze Kranjčan, idr.